Rån!

Funderat länge på ang smörgåsrån man brukar ge till bebisar? Loke har fått ibland. Läste innehållsförteckningen och tänkte njaaaaaa är det så bra?? Så jag googlade självklart, googlar allt ni vet :) Hittade denna info/text i en blogg. Så det blir majskrokar enbart för oss ett tag :)

 

”Om smörgåsrån"

Många är de föräldrar som ger sina barn smörgåsrån som ett tidsfördriv eller ett litet snack ibland, dagligen eller mer sällan. De smälter i barnets mun så de kan inte sätta det i halsen och så kan det vara skönt för barnet att tugga på om det kliar i tandköttet. För att inte tala om hur billigt det är. Himla smidigt kan man tycka. Men hur nyttigt är det? Innehållsförteckningen på smörgåsrån ser ofta ut såhär (kan vara lite olika beroende på tillverkare): 

Vetemjöl, härdat vegetabiliskt fett, emulgeringsmedel, vetegroddar, salt, bakpulver, surhetsreglerande medel.

Vad betyder detta? Jo, den största delen av smörgåsrånet består av vetemjöl. Den två följande ingredienserna är härdat vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel. Eftersom det inte står något om emulgeringsmedlet är framställt animaliskt eller vegetabiliskt så kan man anta att det är framställt animaliskt, eftersom det blir billigare för tillverkaren, d v s, slaktrester från kor och grisar. Mumsigt, va? (Emulgeringsmedel finns i livsmedel där man måste blanda ämnen som normalt inte vill förena sig).

Det står med stora bokstäver på förpackningen ”Innehåller inga transfetter”, så att småbarnsföräldrar med gott samvete ska kunna trycka i sina halvårsgamla barn rånen (transfetterna togs bort från smörgåsrånen för ca två år sedan efter att en het debatt blossade upp om transfetternas farliga påverkan på vår hälsa). Detta betyder på inget sätt att härdat fett inte är onyttigt! Men tillverkaren skäms inte för att använda missvisande marknadsföring och lura oss att tro att smörgåsrån är nyttigt för att det inte innehåller socker eller transfetter. Smörgåsrån är inget annat än onyttigt och jag tycker det är sorgligt att smörgåsrån blivit en produkt som alla ska stoppa i sina pyttesmå barn, som inte ens bett om det.

Ett mycket bättre alternativ är majskrokar som har en enda ingrediens: majs. Majs är förvisso ganska sött men det är en helt naturlig produkt och man ska såklart inte ge tio majskrokar om dagen, kanske inte ens en om dagen. Varför ska vi redan nu lära barnen att det är okej att småäta hela tiden?

Observera att detta inte är något påhopp på er som ger era barn smörgåsrån, jag vet att okunskapen är stor och jag vet att de flesta inte ens tittar på innehållsförteckningen. Jag hoppas kunna få fler intresserade av detta. För barnens skull!


Kommentarer
Postat av: Lou

Salt är ju inte bra före ett års ålder för barns njurar, eftersom njurarna inte kan bryta ner saltet. Loke är ändå inte intresserad och jag har varit tveksam till det, så därför skiter jag i det :) luuuuuugn nu :)

2013-01-09 @ 08:36:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback